Vyberte stránku

AHA, BHA, PHA aneb velký přehled kyselin v kosmetice

09. 01. 2022

Je pravděpodobné, že pokud se zajímáte o kosmetiku, slyšeli jste o alfa-hydroxykyselinách (AHA) a beta-hydroxykyselinách (BHA). Existuje však i jiná, méně známá třída kyselin pro péči o pleť, která si zasluhuje stejnou pozornost a to polyhydroxy kyseliny PHA.

PHA jsou ideální pro ty, kteří mají citlivou pokožku, jsou považováni za méně dráždivé než jejich protějšky BHA  a AHA .  Každá z nich pracuje trochu jinak a poskytuje řadu omlazujících a rozjasňujících výhod, včetně odbourávání bakterií a zrychlení omlazení kožních buněk. Jedno mají ale společné. Při použití na pleti působí jako peeling.

Neexistuje lepší a horší forma kyseliny, nejdůležitější je vybrat tu správnou. Můžete je používat každou zvlášť, můžete je vrstvit, můžete si koupit koktejl, který bude obsahovat více druhů, a tím bude řešit více problémů najednou. Pokud začnete experimentovat s kyselinami, dobře si přečtěte, jak správně produkt používat a hlavně, jak často. Může se stát, že při nesprávném použití mohou napáchat více škody než užitku. Můžete používat různé koncentrace, kyseliny můžete kombinovat mezi sebou, můžete kombinovat kyseliny a další aktivní látky, přesný návod vám bohužel nikdo nedá, vždy se orientujte podle toho, co snese vaše pleť, dle toho co aktuálně vidíte reálně v zrcadle.

Rozdělení kyselin:

Alfa-hydroxykyseliny ( AHA) – působí pouze na povrchu kůže,  AHA kyseliny jsou často označovány jako ovocné kyseliny.

Kyselina glykolová (glycolic acid) – je nejrozšířenější AHA kyselina vůbec. Získává se z cukrové třtiny, má rychlé výsledky, zároveň hrozí riziko většího podráždění.

Kyselina mléčná (lactic acid) – získává se z mléka a na rozdíl od ostatních kyselin, které působí taktéž exfoliačně, obsahuje i hydratační složku.

Kyselina mandlová (mandelic acid) – má největší molekulu ze všech AHA kyselin. Kůží díky tomu prochází pomaleji než ostatní kyseliny a pleť tolik nedráždí.

Kyselina vinná – (tartaric acid) – kyselina vinná se vyskytuje v mnoha rostlinách a druzích ovoce.

kyselina jablečná – (malic acid)  – patří mezi jemné kyseliny. Působí protibakteriálně.

Beta-hydroxykyseliny (BHA) – kyselina salicová – nejběžnější BHA, všichni, kteří bojují s akné ji velmi dobře znají. Poradí si s ucpanými póry a komedony, tím, že rozpouští kožní maz.

PHA kyseliny  – glukonová kyselina a kyselina laktobionová.

Existují i další kyseliny, například kyselina citronová (citric acid), kyselina kojová (kojic acid), kyselina azelaová (azelaic acid).

Při použití kyselin buďte opatrní, častým použitím dochází k oslabení obranyschopnosti kůže, narušují její kožní bariéru, mohou ji oslabovat a ztenčovat.

Používejte kyseliny postupně, aby si kůže zvykla. Velkou opatrnost doporučuji lidem s citlivou pletí, po použití kyselin zařaďte kvalitní hydratační krém, nebo tzv. Cica krémy, které obnovují kožní bariéru.

Pokud přesně nerozumíte složení, poraďte se se svým pleťovým terapeutem, protože nesprávné použití kyselin může být na škodu.  Svoji pleť zbytečně přesušíte, nebo si ji dokonce spálíte. Rizikem, které sebou používání kyselin nese je velké v tom, že ne každá kyselina může být vhodná pro vaši pleť.

V případě, že jste kyseliny zařadili do své péče, nebo nad nimi uvažujete, nikdy nezapomeňte na ochranný faktor, který je nutnou součástí vaší péče a jdou společně ruka v ruce.

 

Článek napsala Kristýna Majerová

Přečtěte si naše další články…

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

Zaznamenali jste, že vaše pokožka není tak jemná hladká, pružná, zářivá jako dřív? Textura pokožky je stav povrchu naší pokožky a je velmi pravděpodobné, že na tváři zaznamenáte tyto změny dříve, než na zbylé části našeho těla. Náš obličej dennodenně vystavujeme vlivům okolního prostředí jako je sluneční záření, denní expozice smogu, znečištění, klimatizace, a v neposlední řadě náš  životní styl jako je kouření, spánek, strava, používání nesprávné kosmetiky, nedostatečná hydratace.

Suchá pokožka s výraznými póry, skvrnami v důsledku stárnutí, poškození sluncem nebo nedostatku exfoliace nemusí být trvalý stav. Pomocí těch správných produktů je možné se dokonalému vzhledu přiblížit.

číst více
Zdravá pokožka díky Skvalanu

Zdravá pokožka díky Skvalanu

Suchý olej neboli Skvalan je pro svoje blahodárné účinky čím dál více součástí kosmetických produktů. Jeho účinky na pleť jsou potvrzeny klinickými studiemi a není pochyb o tom, že pleť je po jeho použití dokonale hydratovaná, zpevněná, pružná a zdravá.

číst více
Průvodce každým typem akné

Průvodce každým typem akné

Každý z nás se jistě setkal s nepříjemnými projevy na pokožce, které dokážou pořádně zamávat s náladou, ale i sebevědomím. Kožní onemocnění zvané akné se projevuje různými typy vyrážek nebo pupínků.

číst více