Vyberte stránku

Průvodce každým typem akné

26. 01. 2022

Každý z nás se jistě setkal s nepříjemnými projevy na pokožce, které dokážou pořádně zamávat s náladou, ale i sebevědomím. Kožní onemocnění zvané akné se projevuje různými typy vyrážek nebo pupínků.

Jednoduše řečeno: akné vzniká, když se maz (olej, který přirozeně promašťuje naši pokožku) smísí s odumřelými kožními buňkami a bakteriemi a ucpe vaše póry. Možná neznáte všechny typy akné, ale pro jeho rychlejší řešení je vhodné mít představu o tom, proč se stále dokola vrací a co ho může způsobovat, jedině tak bude jeho léčba úspěšná.

Zánětlivé akné

Zánětlivé akné způsobuje přemnožení bakterie P. acnes žijící na kůži. Tento typ akné se může objevit jako papuly, pustuly, uzliny nebo cysty. Pokud se potýkáte s některým zmíněným typem akné dlouhodobě, neodkládejte léčbu u dermatologa. Jednou z možností léčby akné jsou léky na předpis, které mohou výrazně zmírnit důsledky dlouhodobě neléčeného akné jako jsou jizvy a pigmentace. V tomto případě hrajete o čas, čím dříve požádáte odborníka o pomoc, tím úspěšnější vaše společná cesta bude. Vhodná a zejména včasná kosmetická péče sestavené na míru vaší pleti je zcela zásadní pro její zdravý vzhled.

Nezánětlivé akné

Jedná se o lehký druh akné tzv. komedonální akné, na dotek hrbolaté, obvykle se objevuje v mastnější T – zóně. Hledejte malé černé nebo bílé tečky. Bílé tečky nazývané uzavřené komedony a Černé tečky lze nejlépe popsat jako otevřené komedony, které vystavují zachycený olej a odumřelé kožní buňky vzduchu.

V případě výskytu komedonálního akné  se zaměřte na prevenci, dokonalé odlíčení, čistění a správně zvolená kosmetická rutina spolu s pravidelnou návštěvou pleťového terapeuta, pomůže tento typ akné minimalizovat. Mechanické čistění pleti by měl provádět pouze vyškolený profesionál. Vaše ruce na obličej nepatří,  vyhněte se odstraňování pupínku ve vaší koupelně, většinou snaha o vymáčknutí přinese více škody, než užitku.

Co může akné způsobit?

Spouštěčem, kterým mohou být příčinou vzniku tak i vzplanutím zánětlivých pupínků může být několik. Pravidlem, že akné se vyskytuje pouze na mastné pleti již dávno neplatí. Častokrát se pupínky vyskytují i na suché nebo naopak citlivé pokožce. Mazové žlázy spouštějí hlavně hormony, proto se sním setkává většina lidí v pubertě nebo např. v těhotenství.

K ucpávání pórů přispívá zejména naše odumřelá kůže, proto správně zvolená domácí kosmetická péče, je základem, jak tvorbě pupínků předcházet. Pravidelná exfoliace pokožky, pomáhá výrazně snižovat množství nevzhledných pupínků. Pokud máte akné, častokrát máte tendenci hromadit řady produktů určených k boji s ním nebo kosmetiku střídat, obvykle si pak ani nevšimnete, že problémy s pletí si způsobujete sami nevhodnou péči o ni.

Při léčbě akné platí ,,méně je více,, dvojnásob. Použití více produktů také pravděpodobněji naruší kyselý plášť a mikrobiom, který je pro zdravý vzhled pleti zásadní. Zázrak se nestane přes noc, buďte trpělivý. Mějte na paměti že, důslednost a pravidelnost je klíčová. 

Zdravý životní styl, bez ponocování alkoholu a kouření je to nejlepší co pro sebe a svoji pokožku můžete udělat. Dostatek vody, pohybu, odpočinku a ochrana před sluncem má zásadní vliv na to, jak naše pokožka vypadá nejen teď, ale i za několik let.

 

Článek napsala Kristýna Majerová

Přečtěte si naše další články…

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

Zaznamenali jste, že vaše pokožka není tak jemná hladká, pružná, zářivá jako dřív? Textura pokožky je stav povrchu naší pokožky a je velmi pravděpodobné, že na tváři zaznamenáte tyto změny dříve, než na zbylé části našeho těla. Náš obličej dennodenně vystavujeme vlivům okolního prostředí jako je sluneční záření, denní expozice smogu, znečištění, klimatizace, a v neposlední řadě náš  životní styl jako je kouření, spánek, strava, používání nesprávné kosmetiky, nedostatečná hydratace.

Suchá pokožka s výraznými póry, skvrnami v důsledku stárnutí, poškození sluncem nebo nedostatku exfoliace nemusí být trvalý stav. Pomocí těch správných produktů je možné se dokonalému vzhledu přiblížit.

číst více
Zdravá pokožka díky Skvalanu

Zdravá pokožka díky Skvalanu

Suchý olej neboli Skvalan je pro svoje blahodárné účinky čím dál více součástí kosmetických produktů. Jeho účinky na pleť jsou potvrzeny klinickými studiemi a není pochyb o tom, že pleť je po jeho použití dokonale hydratovaná, zpevněná, pružná a zdravá.

číst více
AHA, BHA, PHA aneb velký přehled kyselin v kosmetice

AHA, BHA, PHA aneb velký přehled kyselin v kosmetice

Je pravděpodobné, že pokud se zajímáte o kosmetiku, slyšeli jste o alfa-hydroxykyselinách (AHA) a beta-hydroxykyselinách (BHA). Existuje však i jiná, méně známá třída kyselin pro péči o pleť, která si zasluhuje stejnou pozornost a to polyhydroxy kyseliny PHA.

číst více