Vyberte stránku

Co jste možná nevěděli o SPF?

30. 11. 2021

Kolem opalovacích krémů existují běžné mýty a mylné představy, kterých by si lidé měli být vědomi, než se rozhodnout aplikovat krém s SPF faktorem. Pochopení pravdy o opalovacích krémech může lidem pomoci správně používat opalovací krém.

Seznamte se s nejčastějšími fakty o mýty o opalovacích krémech a opalování.

UVA/UVB kdo se v tom má vyznat?

UVA a UVB záření. Obě formy ultrafialového (UV) světla, mohou ovlivnit naší pokožku a nenávratně ji poškodit. UVA světlo má delší vlnu, která proniká do nejtlustší vrstvy kůže, tzv. dermis. Nechráněné vystavení UVA paprskům může vést ke stárnutí pokožky, vráskám a potlačení imunitního systému. Zatímco UVB paprsky mají kratší vlnu a jsou nejvíce zodpovědné za spálení vrchní vrstvy kůže. Pokud vaše pokožka změní barvu, dochází k poškození sluncem. UVB paprsky mohou hrát klíčovou roli při rozvoji rakoviny kůže.

Opalovací krém SPF 50 bude blokovat přibližně 98% UVB paprsků, SPF 30 blokuje 95% a SPF 15 bude blokovat 93%, samozřejmě za předpokladu, že bude použit správně. To znamená ve správném množství na všechny části našeho těla, včetně rtů, uší, očních víček a dekoltu.  Žádné SPF vás nebude chránit na 100%, dokonce ani to, na kterém to je napsáno. Jediná 100% účinná ochrana před sluncem je vaše oblečení, klobouk a brýle s UV filtrem.

Používáním produktů s aktivními látkami mezi které patří vitamin C, retinol, ale i produkty s kyselinami či  peelingy, vaše pleť může být více fotosenzitivní a náchylnější k poškození UV zářením. Jejich používání může mít za následek hyperpigmentaci, změny na kůži či popáleniny. Bez každodenního používání SPF můžete vážným způsobem poškodit svoji pleť.

Chemické nebo minerální?

Na výběr máte mezi opalovacími chemickými a minerálními filtry. Minerální filtry obsahují buď oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý, nepronikají do pokožky, vytvoří vrstvu, která sluneční paprsky odráží. Přípravky s minerálním ochranou jsou vhodnější pro citlivou pleť,  většina minerálních receptur neproniká hluboko do pórů a nedráždí pokožku. Minerální SPF pracuje v okamžiku, kdy ho nanesete, ideálně ho nanášejte těsně před odchodem z domu. U chemického je doporučeno 20min počkat, než půjdete ven.

Chemické filtry pohlcují UV paprsky různých vlnových délek a přeměňují UV záření na teplo aniž by pronikalo hlouběji do kůže. Přípravek s chemickou ochranou se lépe roztírá a jeho aplikace je příjemnější.  Vždy vybírejte podle typu vaší kůže. Nelze říct, který ze zmíněných filtrů je lepší nebo který je horší.  Ideální produkt s SPF je ten, který nosíte skutečně každý den. Hledejte širokospektrální ochranu. Opalovací krémy označené jako „širokospektrální“ obsahují složky, které vás chrání před UVA i UVB paprsky.

Sluneční paprsky pronikají i přes okna Vaší domácnosti, okna Vaší kanceláře, ale i okna Vašeho auta. Někteří lidé také věří, že opalovací krém není nutný v zatažených dnech, protože slunce není tak silné jako obvykle. Pravdou je, že kdykoli je tělo vystaveno světlu ze slunce, je vystaveno UV záření, i když je zataženo.

Nezapomínejte na množství a správné nanesení produktu – abychom dosáhl co nejlepší ochrany opalovacího krému musíte ho použít  v dostatečně silné vrstvě. Doporučené množství je 2 mg / cm na druhou, což zhruba odpovídá lžičce na obličeji a krk.  Krém nanášejte před zrcadlem, aby jste měli jistotu, že jste opravu nanesla krém správně.

Nezapomínejte na opakované nanášení v průběhu dne. Mnoho lidí si myslí, že opalovací krém vydrží celý den. Ve skutečnosti se opalovací krém na světle rozkládá a během krátké doby ztrácí svou účinnost. Dnešní trh nabízí již několik kosmeticky elegantních produktů jako jsou minerální pudry, či spreje s ochranným faktorem, které v průběhu dne můžete použít opakovaně a neponičí to váš make-up. Aplikujte každé čtyři hodiny, a znovu použít po plavání, i když je odolný vůči vodě.

Každý rok si kupte nový opalovací krém. Účinné látky na opalovací krém se mohou časem zhoršovat a produkt může ztratit svou účinnost, proto se doporučuje dodržovat datum exspirace.  Stejně tak nesprávné skladování produktů může snížit kvalitu ochrany produktu, proto ho nevystavujte přímému slunečnímu záření a uchovávejte ho v chladu.

Na obličej nepatří opalovací krémy na tělo, opalovací krémy na obličej jsou formulovány speciálně tak, aby neucpaly póry, nezpůsobovaly akné a fungovali s dalšími přípravky ve vaší péči jako je make up, báze a hydratační krém.

SPF v make-upu se nepočítá! Spoléhat se na SPF pouze v make – upu není rozumné, i přesto, že může sluneční filtry obsahovat, nanesené množství by zdaleka nestačio. Hydratační krémy s SPF poskytují menší ochranu, než když aplikujete hydratační krém a poté opalovací krém s SPF 30 a vyšší. Nebojte se re- aplikace ochranného faktoru přes make-up –  to, že Vaše pleť nebude moc dýchat je nesmysl, dýcháme plícemi, ne pletí.

Jednotlivé opalovací krémy se mohou lišit, jak ve složení tak texturou, pro maximální ochranu čtěte etikety a řiďte se pokyny na obalu. Správné používání opalovacího krému může pomoci chránit před poškozením kůže a spálením. Bezpečné opalování jednoznačně neexistuje, Ochranný krém je Váš poslední krok Vaší každodenní péče bez ohledu na počasí 365 dní v roce.

 

 

Článek napsala Kristýna Majerová

Přečtěte si naše další články…

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

Zaznamenali jste, že vaše pokožka není tak jemná hladká, pružná, zářivá jako dřív? Textura pokožky je stav povrchu naší pokožky a je velmi pravděpodobné, že na tváři zaznamenáte tyto změny dříve, než na zbylé části našeho těla. Náš obličej dennodenně vystavujeme vlivům okolního prostředí jako je sluneční záření, denní expozice smogu, znečištění, klimatizace, a v neposlední řadě náš  životní styl jako je kouření, spánek, strava, používání nesprávné kosmetiky, nedostatečná hydratace.

Suchá pokožka s výraznými póry, skvrnami v důsledku stárnutí, poškození sluncem nebo nedostatku exfoliace nemusí být trvalý stav. Pomocí těch správných produktů je možné se dokonalému vzhledu přiblížit.

číst více
Zdravá pokožka díky Skvalanu

Zdravá pokožka díky Skvalanu

Suchý olej neboli Skvalan je pro svoje blahodárné účinky čím dál více součástí kosmetických produktů. Jeho účinky na pleť jsou potvrzeny klinickými studiemi a není pochyb o tom, že pleť je po jeho použití dokonale hydratovaná, zpevněná, pružná a zdravá.

číst více
Průvodce každým typem akné

Průvodce každým typem akné

Každý z nás se jistě setkal s nepříjemnými projevy na pokožce, které dokážou pořádně zamávat s náladou, ale i sebevědomím. Kožní onemocnění zvané akné se projevuje různými typy vyrážek nebo pupínků.

číst více