Vyberte stránku

Hydratace je klíčová

29. 11. 2021

Postupem věku naše pokožka stárne, je méně schopná udržet si vlhkost a ztráta vlhkosti související s věkem může časem způsobit větší suchost, vrásky a nejednotný tón, ale i akné a pupínky. Dehydrovaná pleť stárne rychleji, zaměřit se na intenzivní zásobu hydratace by proto mělo být v rámci starostlivosti o naši pleť důležitou součástí. Najít k tomu správný produkt může být ale složitější, než se zdá.

Není hydratace jako hydratace

Skutečná hydratace pokožky, souvisí s látkami poutající vodu v pokožce, ne s kosmetikou bohatou na vodu. Rozlišujeme 4 hlavní typy hydratačních látek a to humektanty, tzv. zvlhčovače, emolienty, které zapříčiní promaštění a výživu pokožky a okluzanty, které uzamykají hydrataci a brání transepidermální ztrátě vody, což je proces, při kterém se odpařuje voda z pokožky.

Některé produkty, jako většina hydratačních krémů, obvykle obsahují kombinaci hydratačních složek péče o pleť, ale to není vždy samozřejmostí. Například hydratační séra často obsahují pouze hydratační přísady a vyžadují další produkty, aby uzavřely vodu, kterou poskytují, do vaší pokožky. Proto je důležité po séru, vždy použít krém, olej nebo obojí.

Správná kombinace hydratačních a zvlhčujících složek pro vaši pleť bude záviset na typu vaší pleti. Pokožka, která má tendenci být suchá, bude pravděpodobně potřebovat jak hydratační, tak zvlhčující přísady, zatímco u mastné pleti mohou více okluzivní zvlhčující přísady způsobit pupínky.

Jak je to s oleji?

Pleťové oleje mají na pleť blahodárné účinky, bez ohledu na to, jaký typ pleti máte (ano dokonce i pro mastnou pleť), zásadní je správné použití.  Oleje sice pomáhají hydrataci uzamknout v pleti, ale samy o sobě nehydratují – to dokáže pouze voda. Oleje plní funkci ochrany, podporují přirozenou lipidovou bariéru pokožky a předchází tak ztrátě hydratace. V péči o pleť by proto ideálně měly být zastoupeny obě složky. Voda i olej. V praxi to znamená použít hydratační sérum, olej a na konec krém, jenom tak dostanete z oleje maximum.

Jak již bylo řečeno, přečtěte si ingredience, na etiketách produktů hledejte kyselinu hyaluronovou, glycerin, ureu, aminokyseliny, peptidy, aloe vera, panthenol, kolagen, rostlinné oleje a maximalizujete svou cestu k hydratované pleti. V případě produktů s hydratačními složkami se nebojte kombinovat a vrstvit, hydratace není nikdy dost.

Bez vody se lidský organismus neobejde, jeho vliv na organismu hraje zásadní roli, připomínáme důležitost pitného režimu. Správná kosmetická péče jde v ruku v ruce s vaším životním stylem, jíst, spát a meditovat proto nyní dostává úplně nový rozměr.

Článek napsala Kristýna Majerová

Přečtěte si naše další články…

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

Zaznamenali jste, že vaše pokožka není tak jemná hladká, pružná, zářivá jako dřív? Textura pokožky je stav povrchu naší pokožky a je velmi pravděpodobné, že na tváři zaznamenáte tyto změny dříve, než na zbylé části našeho těla. Náš obličej dennodenně vystavujeme vlivům okolního prostředí jako je sluneční záření, denní expozice smogu, znečištění, klimatizace, a v neposlední řadě náš  životní styl jako je kouření, spánek, strava, používání nesprávné kosmetiky, nedostatečná hydratace.

Suchá pokožka s výraznými póry, skvrnami v důsledku stárnutí, poškození sluncem nebo nedostatku exfoliace nemusí být trvalý stav. Pomocí těch správných produktů je možné se dokonalému vzhledu přiblížit.

číst více
Zdravá pokožka díky Skvalanu

Zdravá pokožka díky Skvalanu

Suchý olej neboli Skvalan je pro svoje blahodárné účinky čím dál více součástí kosmetických produktů. Jeho účinky na pleť jsou potvrzeny klinickými studiemi a není pochyb o tom, že pleť je po jeho použití dokonale hydratovaná, zpevněná, pružná a zdravá.

číst více
Průvodce každým typem akné

Průvodce každým typem akné

Každý z nás se jistě setkal s nepříjemnými projevy na pokožce, které dokážou pořádně zamávat s náladou, ale i sebevědomím. Kožní onemocnění zvané akné se projevuje různými typy vyrážek nebo pupínků.

číst více