Vyberte stránku

Nejlepší produkt pro vaši pleť?

29. 11. 2021

Pokud se zeptáte dermatologa, co nejlepší pro svoji pleť můžete udělat, odpověď bude jasná a krátká. Jednoznačně používat SPF,  každodenní ochrana kůže před sluncem.  Ano⁠, dokonce i v zimě, v zatažené dny, deštivé dny, částečně slunečné dny… co si jen vzpomenete. Obecně platí: Pokud je den, vaše pokožka by měla být pokryta SPF, tečka.

Proč je důležité používat SPF?

SPF  – Sun Protection factor je číslo, které v opalovací kosmetice udává stupeň ochrany před UVB zářením. Číslo SPF vám říká, jak dlouho by slunečnímu UV záření trvalo, než by vaše pokožka zčervenala (opálení pokožky je obranná reakce vašeho organismu, proto reaguje změnou pigmentu),  když byste produkt používali v porovnání s dobou bez opalovacího krému.  V Ideálním případě noste vždy SPF 30 nebo 50. Nižší ochrana vám nebude poskytovat dostatečnou ochranu, pamatujte, že žádný opalovací krém vás neochrání na 100%. V letních měsících klobouk, brýle a minimální doba strávená na přímém slunci bude to nejlepší, co pro svoje zdraví uděláte.

Slunce nevyzařuje pouze jeden druh světla, sluneční světlo k nám zde na Zemi posílá celé spektrum slunečního záření. Mezi nejznámější patří UVA a UVB.

UVA – A jako „age“ záření představuje 95 % ultrafialového záření, které dopadá na zemský povrch. UVA paprsky, mohou ovlivnit buňky hlouběji v kůži než UVB. Prokazatelně poškozují naše DNA, způsobují předčasné stárnutí pleti, vrásky a pigmentace. Pronikají i přes okna a také se primárně používá v soláriích, které jsou např. v Austrálii zakázané.

UV – B záření představuje pouhých 5% UV paprsků ze slunce, ale má velmi vysokou nebezpečnou energii. Je to typ záření, který proniká pouze do vnějších vrstev kůže, způsobuje spálení pokožky a může také zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže.

Při výběru opalovacího krému, si ověřte, zda chrání před oběma typy záření. Hledejte označení „broad-spectrum“, které udává ochranu před UVA i UVB.

SPF funguje tak, že buď blokuje sluneční paprsky neprůhledným povlakem na kůži (fyzické opalovací krémy), nebo vyvolává chemickou reakci, při níž jsou UV paprsky absorbovány a přeměněny na jiný typ energie (chemické opalovací krémy). Výběr necháme na vás, pamatujte, že nejlepší opalovací krém, je ten, který skutečně použijete a nosíte ho denně.

Kolik SPF vás dostatečně ochrání?

Nešetřete! Jediný produkt, s kterým byste měli zacházet opravu velkoryse je sluneční ochrana, jelikož při nedostatečném množství nebude plnit svou ochranou funkci.

SPF v make-upu není dostatečná ochrana, proto na něj prosím nespoléhejte. Ideální množství je 2 mg / cm na druhou, což zhruba odpovídá lžičce na obličej, krk a dekolt.  Krém nanášejte před zrcadlem, abyste měli jistotu, že jste ho opravdu nanesla správně.

Kromě nanášení doporučeného množství je důležité, abychom kůži ošetřovali SPF dostatečně často, pokud jste vystaveni přímému slunci, aplikujte krém co 2 hodiny. Opalovací krém by se měl aplikovat každé ráno před nanesením make – upu po hydratačním krému.

Sečteno a podtrženo, jak UVA a UVB mohou nenávratně poškodit vaši kůži. Používáním opalovacího krému je opravdu to nejlepší a nejdůležitější, co pro svoji pokožku můžete udělat. Krém s SPF je nejlevnější a nejúčinější anti – age produkt, který zásadním způsobem ovlivní to, jak bude Vaše pleť v budoucnu vypadat.

Článek napsala Kristýna Majerová

Přečtěte si naše další články…

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

Zaznamenali jste, že vaše pokožka není tak jemná hladká, pružná, zářivá jako dřív? Textura pokožky je stav povrchu naší pokožky a je velmi pravděpodobné, že na tváři zaznamenáte tyto změny dříve, než na zbylé části našeho těla. Náš obličej dennodenně vystavujeme vlivům okolního prostředí jako je sluneční záření, denní expozice smogu, znečištění, klimatizace, a v neposlední řadě náš  životní styl jako je kouření, spánek, strava, používání nesprávné kosmetiky, nedostatečná hydratace.

Suchá pokožka s výraznými póry, skvrnami v důsledku stárnutí, poškození sluncem nebo nedostatku exfoliace nemusí být trvalý stav. Pomocí těch správných produktů je možné se dokonalému vzhledu přiblížit.

číst více
Zdravá pokožka díky Skvalanu

Zdravá pokožka díky Skvalanu

Suchý olej neboli Skvalan je pro svoje blahodárné účinky čím dál více součástí kosmetických produktů. Jeho účinky na pleť jsou potvrzeny klinickými studiemi a není pochyb o tom, že pleť je po jeho použití dokonale hydratovaná, zpevněná, pružná a zdravá.

číst více
Průvodce každým typem akné

Průvodce každým typem akné

Každý z nás se jistě setkal s nepříjemnými projevy na pokožce, které dokážou pořádně zamávat s náladou, ale i sebevědomím. Kožní onemocnění zvané akné se projevuje různými typy vyrážek nebo pupínků.

číst více