Vyberte stránku

Ranní a večerní starostlivost o pleť

30. 11. 2021

Pokud hledáte návod na nejlepší rutinu v péči o pleť, nenajdete ho. Neexistuje nic takového jako jediná „správná“ rutina péče o pleť, každý z nás má jinou pleť a jiné potřeby. Rozhodně ale existuje optimální způsob aplikace vašich produktů.

Pokud se Vám, zdá, že Vaše kosmetické produkty neplní, co slibují, důvodem může být jejich nesprávné použití. Pokud se naučíte produkty používat ve správném pořadí ve správnou dobu, nebudete již utrácet peníze za další a další produkty. Pořadí, ve kterém aplikujte péči o pleť, znamená pro Vaši pleť skutečný a významný rozdíl.

  1. Odličovač

Tento krok se provádí pouze večer.

Odstranění veškerého make-upu z pleti by mělo být vždy vaším prvním krokem na konci dne. Na výběr máte z několika možností od oleje, balzámu, mléka, po micelární vodu. Důležité je, aby přípravky byli účinné, vhodně zvolené a co nejšetrnější.

  1. Čistič

Tento krok se provádí večer a ráno.

Někteří lidé trvají na tom, že opláchnutí obličeje vodou stačí. Ani ty nejlepší produkty nebudou fungovat, pokud jsou na kůži nečistoty nebo olej z předešlé noci. Ranní čistění dá prostor následujícím produktům vstřebávat se bez nečistot  v maximálním množství, proto je ranní čistění stejně důležité jako večerní. Večer použijte vhodně zvolený čistič jako druhý krok Vašeho čistění, zbaví Vás odumřelé kůže a Vaši pleť vyčistí do hloubky. Vybírejte podle typu Vaší pokožky.

  1. Toner

Tento krok se provádí večer a ráno.

Tonery pomůžou Vaší pleti dále absorbovat aktivní složky, mohou vaši pleť hydratovat, exfoliovat, dokáží odstranit přebytek kožního mazu u mastné a problematické pleti nebo vyrovnávat PH pokožky. V tomto kroku již můžete pleti dopřát aktivní látky jako kyseliny nebo antioxidanty, opět vybírejte podle typu Vaší pleti nebo podle toho co byste ráda na své pleti vylepšila. Hydratační tonery používejte přímo na pokožku bez tamponu, exfoliační naopak vždy s tamponem, abyste měla jistotu, že se toner dostal opravdu všude.

  1. Sérum

Tento krok se provádí večer a ráno.

Séra jsou formulována s aktivními látkami s menší molekulovou hmotností, takže pronikají do hlubších vrstev pokožky, silná směs ingrediencí prospěšných pro pleť je důvodem, proč byste si měla na výběru nechat záležet. Pro maximální účinek je vhodné používat jiné sérum ráno a jiné sérum večer, jelikož mohou obsahovat jiné aktivní látky a vy tak znásobíte výsledek. Nekombinujte více aktivních látek v jedné rutině. Všeho moc škodí v péči o pleť platí dvojnásob.

  1. Retinol

Pouze večer.

Král kosmetického světa Retinol – Derivát vitamínu A,  zvyšuje produkci kolagenu a zvyšuje rychlost buněčného obratu. Retinol je jediná ověřená složka, která má za sebou studie a skutečně funguje proti stárnutí. Samozřejmě za předpokladu dodržení určitých pravidel jako je každodenní aplikace SPF. Retinol redukuje jemné linky, zmenšuje velikost pórů, zvyšuje produkci kolagenu a elastinu, odstraňuje odumřelou kůži, snižuje produkci mazu, uvolňuje póry a vyrovnává tón pleti.

Retinol má i svoji temnou stránku, pokud jste začátečník, měli byste při přidávání do svých rutin postupovat opatrně, jedině tak se vyhnete nepříjemným účinkům jako je suchost, olupování či podráždění. Pokud byste retinolové produkty ráda používala, vždy začínejte s nižší koncentrací a postupně navyšujte. Vaše pleť si musí zvyknout, výsledky používání retinolu uvidíte za delší čas, proto se vyplatí nespěchat a na výsledky si počkat.

  1. Hydratační krém

Tento krok se provádí večer a ráno.

Není krém jako krém. Při výběru je důležitý typ vaší pleti, ale také to co od krému čekáte. Některý dokáže pokožku hydratovat a zvlhčovat, některý dokáže uzavřít hydrataci v pleti a vrstvy produktů pod nimi, některý dokáže obojí. Měli byste používat zvlhčovače se zvlhčujícími látkami, jako je glycerin a kyselina hyaluronová, které nasávají vodu a takové, které zároveň brání odpařováním vody z pokožky. 

  1. Olej

Tento krok se provádí večer a ráno.

Informace o správném použití olejů se různí a častokrát jejich používání vzdáte dřív, jenom proto, že nevíte, v jakém kroku Vaší rutiny pro vás udělají nejlepší službu. Pleťový olej je váš tělesný strážce, který utěsní všechny produkty hluboko do pokožky. Většina olejů nahrazuje pleťové krémy, aplikují se po séru před SPF. Pokud máte sušší pleť můžete použít pár kapek do svého oblíbeného krému. Vždy postupujte od produktů na vodní bázi, ty by měli být nejblíže pokožce k produktům s oleji, které budou vaši pleť ochraňovat a dokonale uzamknout hydrataci.

  1. Opalovací krém

Tento krok se provádí pouze ráno.

Na čem se dermatologové jednomyslně shodují, je, že byste měli nosit opalovací krém opravdu každý den, abyste zabránili poškození UV zářením. Je to nejlepší nástroj pro prevenci příznaků stárnutí – jmenovitě hyperpigmentace, jemných linek a vrásek. Opalovací krém by měl jít po péči o pleť a před make-upem. Pojem jako opalovací krém by měl dávno vymizet z našeho slovníku, ochranný krém je ten správný výraz pro produkt s SPF. Váš krém s SPF je skutečně nejdůležitějším produktem na vaší koupelnové poličce.

Huráá, máme hotovo. Další kosmetické produkty jako oční krém, exfoilanty, masky jsou doplňková péče a necháme na Vás, zda budete minimalista nebo svoji kosmetickou sbírku produktů doplníte o další přípravky. Důležité je produkty do začleňovat postupně.

 

Článek napsala Kristýna Majerová

Přečtěte si naše další články…

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

6 snadných kroků pro sjednocení textury pleti

Zaznamenali jste, že vaše pokožka není tak jemná hladká, pružná, zářivá jako dřív? Textura pokožky je stav povrchu naší pokožky a je velmi pravděpodobné, že na tváři zaznamenáte tyto změny dříve, než na zbylé části našeho těla. Náš obličej dennodenně vystavujeme vlivům okolního prostředí jako je sluneční záření, denní expozice smogu, znečištění, klimatizace, a v neposlední řadě náš  životní styl jako je kouření, spánek, strava, používání nesprávné kosmetiky, nedostatečná hydratace.

Suchá pokožka s výraznými póry, skvrnami v důsledku stárnutí, poškození sluncem nebo nedostatku exfoliace nemusí být trvalý stav. Pomocí těch správných produktů je možné se dokonalému vzhledu přiblížit.

číst více
Zdravá pokožka díky Skvalanu

Zdravá pokožka díky Skvalanu

Suchý olej neboli Skvalan je pro svoje blahodárné účinky čím dál více součástí kosmetických produktů. Jeho účinky na pleť jsou potvrzeny klinickými studiemi a není pochyb o tom, že pleť je po jeho použití dokonale hydratovaná, zpevněná, pružná a zdravá.

číst více
Průvodce každým typem akné

Průvodce každým typem akné

Každý z nás se jistě setkal s nepříjemnými projevy na pokožce, které dokážou pořádně zamávat s náladou, ale i sebevědomím. Kožní onemocnění zvané akné se projevuje různými typy vyrážek nebo pupínků.

číst více